«ПРИБЛИЖИМО СЕ ПАЦИЈЕНТИМА» У ДОЊЕМ ВЛАСУ, ВУКМАНОВУ И БЕРБАТОВУ
13.07.2014


Нишки Дом здравља и градска општина Палилула наставили су и потеклог викенда акцију бесплатног прегледа пацијената на сеоском подручију општине Палилула, који у својим селима немају здравствену амбуланту. Могућност да бесплатно контролишу своје здравље, у оквиру ове акције искористило је око 80 мештана села Доње Власе, Бербаботво и Вукманово.

Тим здравствених радника Дома здравља Ниш, у датим условима, пружао је услуге: узимање анамнестичких података, клинички преглед, ЕКГ-у кућним условима, одређивање нивоа шећера у крви. Посебно су били сагледани старији пацијенти, тешко покретни или потпуно непокретни и зависни од туђе помоћи и неге. Лекари кажу да је у овим, као и у селима које су до сада посетили у оквиру акције „Приближимо са пацијентима“ , најчешћа дијагноза третираних пацијената је висок крвни притисак и повишен ниво шећера у крви.

Становници који су искористили преглед на терену кажу да је оваква акција веома значајна и потребна, посебно старијим, непокретним и мање покретним пацијентима. По речима председника општине Палилула Бобана Џунића, сагледавање ових категорија становништва и стална брига о квалитету живота грађана је задатак сваке одговорне власти. Општина Палилула је, захваљујући бројним пројектима, партнерствима и добијрним донацијама из фондова Европске уније, ојачала капацитете Управе и у овој области социјалних услуга.

Прегледи становништва су, осим у овим селима, до сада обављени и у Паси Пољани, Бубњу и Сувом Долу. Акција се наставља и следеће недеље, када ће мобилна екипа Дома здравла у Нишу бити у Лалинцу и Крушцу а затим у селима Мрамор и Мраморски поток, где ће житељима, такође, бити омогућен бесплатан здравствени преглед.(ЕКОполис)